Peter Lundblad | Biografi
37
page,page-id-37,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Biografi

Skrivet av Peter:

* Jag började spela piano vid 7 års ålder.

* I åttonde klass startades popbandet FANS. 1965.

* I början på sjuttiotalet bildades NAILBAND. Album på EMI. Året var 1972.

* Året därpå fick jag solokontrakt med samma bolag. Solodebuten ÖGA FÖR ÖGA hösten 1973. Lasse Tennander och jag skrev bl.a ”Lika blå som dina ögon”

* Lasse och jag bildade en grupp som hette DUGA. Tennander försvann så småningom ut i proggrörelsen. Resten av gruppen gjorde en väldigt inspirerad skiva för CBS under namnet FIGARO. 1975.

* Parallellt med Duga-perioden spelade jag tillsammans med producenten Anders Henriksson in ett soloalbum på engelska. SEAWEED GARLANDS gavs ut av CBS.

* Sjuttiotalet var ett minst sagt hektiskt decennium. Förutom täta skivproduktioner var jag ofta anlitad som studiogitarrist och sångare. Jag framförde Waterloo i TV före ABBA och spelar t.ex. gitarr på alla låtar på Magnus Ugglas storsäljare ”Varför ska man ta livet av sig…”

* 1978. Jag tonsatte Tove Janssons VEM SKA TRÖSTA KNYTTET och spelade in den tillsammans med Torbjörn Eklund, flöjtist och arrangör

* CLUB ÖKEN hette nästa skiva. Den kom ut 1979.

* Jag skrev Ge apan i dig en chans och Jag tänker på dom ibland på samma dag hösten 1980. Skivbolaget SONET´s Ola Håkansson blev eld och lågor och mitt första Sonet-album kom ut 1981. I första utgåvan hette skivan MUSIK I MITT ÖRA men döptes sedan om till JAG TÄNKER PÅ DOM IBLAND.

* LUGN EXTAS.1983. Den roligaste plattan jag gjort tills nu. En typisk musikerplatta.

* Den bara kom till mig en sen kväll och tog tjugo minuter att skriva. Låten hette ”Ta mig till havet”. När den sedan kom ut 1986 och jag gästade Björn Skifs i hans första Badrock var inget sig likt igen. Jag spelade in albumet TA MIG TILL HAVET som gavs ut på hösten –86 och sedan dess har jag ständigt förknippats med denna låt. ”Det är en välsignelse men också en förbannelse”, brukar jag säga när folk frågar hur det känns att ha skrivit en sådan svensk mega-hit.

* HÄRLIGA LIV(1989), nästa album blev min biljett in i nittio-talet.

* Jag började göra föreläsningar och kurser i kreativitet. Detta sidospår i karriären trampar jag fortfarande parallellt med artisteriet och låtskrivandet

* Efter denna ”landning i anden” kom samlingsplattan SAMLAD 1981-1994.

* Jag fick en ny kick och började skriva på allvar igen. Mina texter var annorlunda nu. En mogen mans uttryck. Själva frukten kom 1997 och albumet hette ALLT BETYDER ALLT. Med bl.a hiten Du.

* Med på turné var numera basisten Sam Bengtsson. Vi drog 1998 igång ett projekt som hette ”Bortom Havet”, där vi samarbetade med körer från hela landet. En live-platta, min enda, med samma namn kom och det genomfördes ca 60 bejublade konserter.

* Jag träffade Gunilla Nilsson och vi gifte oss den 24 Maj 2003.

* Fem barn har jag. Dottern Anja, född 1975. Sönerna Tim och Simon födda 1981 resp. 1983. Båda är musiker. Sonen Hugo, född 27 december 2001, är mitt och Gunillas kärleksbarn liksom Nora som föddes den 3:e juni 2004.

  • SPRÅNGET gavs ut på mitt eget skivbolag, DOG RECORDS, och tillägnas min pappa Gustaf som hastigt gick bort den 17 December 2002.
walking